top of page
Foto paddenstoelen_edited.jpg

Mycotherapie

Bij mycotherapie wordt gebruik gemaakt van de geneeskrachtige werking van paddenstoelen om bepaalde aandoeningen en ziekten te voorkomen of te genezen. Ons lichaam beschikt over een zelfherstellend vermogen, maar dit vermogen kan door allerlei redenen en/of aandoeningen uit balans zijn. De medicinale paddenstoelen bevorderen het zelfherstellend vermogen en helpen het lichaam weer terug in balans te brengen.

De werkzame stoffen uit de paddenstoelen zijn essentiële suikers en polysachariden, antioxidanten, essentiële aminozuren, een verscheidenheid aan vitamines, mineralen, sporenelementen en voedingsvezels.  

In China, Japan en Korea is mycotherapie al vele duizenden jaren een onderdeel van de traditionele geneeskunde. Op dit moment worden circa 15 verschillende paddenstoelen gebruikt waarvan de werking is bewezen. De Westerse medische wetenschap omarmt de paddenstoel ook als bron van mogelijk nieuwe stoffen die verwerkt kunnen worden in geneesmiddelen. Penicilline is hier een van de bekendste voorbeelden van.

Medicinale paddenstoelen hebben een brede werking, zoals antiviraal, antibacterieel, antitumoraal, etc. Ze kunnen worden ingezet bij onder andere:

Allergieën

Angsten, depressie, stress, slaapproblemen

Artrose

Astma

Atherosclerose (slagaderverkalking)

Auto-immuunziekten

Bijwerkingen chemotherapie

Cholesterol

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

COPD

Diabetes

Hart- en vaataandoeningen

Huidaandoeningen (zoals eczeem, psoriasis)

Immuniteitsproblemen

Infecties (zoals griepvirussen, herpes, schimmelinfecties)

Kanker

Neurologische en cognitieve aandoeningen (o.a. Alzheimer, Parkinson)

Organen (alvleesklier, hart- en vaatstelsel, lever, longen, lymfe en milt, nieren en blaas)

Skelet (spieren, botten, gewrichten, o.a. fybromyalgie, reumatische artritis)

Spijsverteringsklachten (o.a. maag- en darmproblemen zoals obstipatie, PDS)

Ziekte van lyme, etc. etc.


Herken jij een van bovenstaande klachten? Dan is jouw lichaam uit balans. Ik kan je begeleiden in het terugvinden van de balans. Voorafgaand aan het intakegesprek stuur ik een vragenlijst toe om in te vullen. In het intakegesprek bespreken we de lijst en stel ik verdere vragen over jouw manier van eten, drinken, bewegen, stress en ontspanning. Indien gewenst doe ik een lichaamscompositiemeting waarin gewicht, BMI, vetpercentage, visceraal vetpercentage,  skeletspiermassa en basaal metabolisme worden gemeten.


Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten, waarna ik een een uitgebreid advies opstel om voeding en leefstijl waar nodig aan te passen. Zo kan verergering van klachten worden voorkomen of opgelost. Het kan noodzakelijk zijn gezonde voeding aan te vullen met supplementen.

Bovenstaand klachtenpallet is een globaal overzicht. Voor meer informatie over de werking van medicinale paddenstoelen en wetenschappelijke onderzoeken ga naar https://www.mycotherapie.nl.

Een voedingssupplement is geen vervanging voor gevarieerde evenwichtige voeding.

Bij ernstige klachten altijd eerst de huisarts raadplegen.

Mycotherapie: Mission
bottom of page