
Orthomoleculair
Orthomoleculaire therapie
Je bent wat je eet. Wie niet gezond eet, loopt vroeg of laat de kans om ziek te worden. Eten is vanzelfsprekend, maar vaak kiezen we voor gemaksvoedsel, bewerkte voeding en kant en klaar maaltijden.
Met een orthomoleculair voedingspatroon (Orthos: ‘optimaal’ of ‘juist’ in het Grieks; moleculair heeft betrekking op de moleculen, de kleinste deeltjes in ons lichaam) maak je gebruik van het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam en zorg je door het inzetten van de juiste voedingstoffen voor een evenwicht in darmflora, immuunsysteem, bloedsuikerspiegel, zuur-base balans (je pH-waarde), evenwicht op het hormonale vlak en op het niveau van de neurotransmitters.
Als je lichaam uit balans is door bijvoorbeeld te veel bewerkte voeding, een vitamine-/mineralentekort of een verkeerde leefstijl kan dat zorgen voor vervelende klachten. Denk bijvoorbeeld aan:
Hoofdpijn/migraine
Vermoeidheid
Spijsverterings- en darmklachten
Allergieën, eczeem of andere
huidklachten
Klachten aan spieren of gewrichtsklachten
Fybromyalgie
Slechte bloedcirculatie
Hoge bloeddruk
Concentratieklachten
Depressieve klachten en slaapproblemen
Overige vage, niet verklaarbare klachten
Herken jij een van bovenstaande klachten? Dan is jouw lichaam uit balans. Ik kan je begeleiden in het terugvinden van de balans. Voorafgaand aan het intakegesprek stuur ik een vragenlijst toe om in te vullen. In het intakegesprek bespreken we de lijst en stel ik verdere vragen over jouw manier van eten, drinken, bewegen, stress en ontspanning. Indien gewenst doe ik een lichaamscompositiemeting waarin gewicht, BMI, vetpercentage, visceraal vetpercentage, skeletspiermassa en basaal metabolisme worden gemeten.
Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten, waarna ik een een uitgebreid advies opstel om voeding en leefstijl waar nodig aan te passen. Zo kan verergering van klachten worden voorkomen of opgelost. Het kan noodzakelijk zijn gezonde voeding aan te vullen met supplementen.
Een voedingssupplement is geen vervanging voor gevarieerde evenwichtige voeding.
Bij ernstige klachten altijd eerst de huisarts raadplegen.