Rosemary Sprig

Orthomoleculair

Orthomoleculaire therapie

Je bent wat je eet. Wie niet gezond eet, loopt vroeg of laat de kans om ziek te worden. Eten is vanzelfsprekend, maar vaak kiezen we voor gemaksvoedsel, bewerkte voeding en kant en klaar maaltijden.

Met een orthomoleculair voedingspatroon (Orthos: ‘optimaal’ of ‘juist’ in het Grieks; moleculair heeft betrekking op de moleculen, de kleinste deeltjes in ons lichaam) maak je gebruik van het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam en zorg je door het inzetten van de juiste voedingstoffen voor een evenwicht in darmflora, immuunsysteem, bloedsuikerspiegel, zuur-base balans (je pH-waarde), evenwicht op het hormonale vlak en op het niveau van de neurotransmitters.

Als je lichaam uit balans is door bijvoorbeeld te veel bewerkte voeding, een vitamine-/mineralentekort of een verkeerde leefstijl kan dat zorgen voor vervelende klachten. Denk bijvoorbeeld aan:

Hoofdpijn/migraine

Vermoeidheid

Spijsverterings- en darmklachten

Allergieën, eczeem of andere

huidklachten

Klachten aan spieren of gewrichtsklachten

Fybromyalgie

Slechte bloedcirculatie

Hoge bloeddruk

Concentratieklachten

Depressieve klachten en slaapproblemen

Overige vage, niet verklaarbare klachten

Herken jij een van bovenstaande klachten? Dan is jouw lichaam misschien uit balans. Ik kan je begeleiden in het terugvinden van de balans. Voorafgaand aan het intakegesprek stuur ik een vragenlijst toe om in te vullen. In het intakegesprek stel ik vragen over jouw manier van eten, bewegen, stress en ontspanning. Ik voer een gezondheidscheck uit waarin ik de bloeddruk, bloedglucose, het cholesterol en de saturatie (zuurstof in het bloed) meet, alsmede een lichaamscompositiemeting waarin gewicht, BMI, vetpercentage, visceraal vetpercentage skeletspiermassa en basaal metabolisme worden gemeten.

Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten. Deze oorzaak pakken we aan door het aanpassen van voeding en leefstijl. Zo kan verergering van klachten worden voorkomen of opgelost. Soms kan het noodzakelijk zijn gezonde voeding aan te vullen met supplementen.

Bij ernstige klachten altijd eerst de huisarts raadplegen.